Μια υπέροχη θεατρική παράσταση του 2ου Γυμνασίου Λιτοχώρου αποσπά το 1ο βραβείο καλύτερης θεατρικής παράστασης στον 1ο Θεατρικό Διαγωνισμό Γυμνασίων-Λυκείων Ημαθίας, Πέλλας, Πιερίας, ανεβάζοντας το θεατρικό έργο ''Ζητείται Ελπίς'' με διασκευασμένα κείμενα του Αντώνη Σαμαράκη σε επιμέλεια της φιλολόγου κ..Παρασκευής Μαγαλιάς.
Την παράσταση υποστήριξαν ακόμη η Ηλιάνα Ανδριά, μαθήτρια 1ης Λυκείου και η Ματίνα Καρτσιούκα, ηθοποιός απόφοιτος του θεάτρου τέχνης του Καρόλου Κούν.
Η ίδια ομάδα πρώτευσε ακόμη και στην χορογραφία-κινησιολογία.
Η Κοινωφελής Επιχείρηση Δημοτικό Περιφερειακό Θέατρο Βέροιας σε συνεργασία με τη Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ημαθίας και υπό την αιγίδα του Υπουργείου Παιδείας διοργάνωσε τον 1ο Θεατρικό Διαγωνισμό Γυμνασίων & Λυκείων Ημαθίας, Πιερίας, Πέλλας από τη Δευτέρα 15 έως και την Παρασκευή 19 Απριλίου 2013 στην Αντωνιάδειο Στέγη Γραμμάτων & Τεχνών στη Βέροια.
Τα σχολεία, που συμμετείχαν στο διαγωνισμό, ήταν: 4ο ΓΕΛ Βέροιας, 3ο Γυμνάσιο Νάουσας, 2ο Γυμνάσιο Βέροιας, Γυμνάσιο Κοπανού, 2ο Γυμνάσιο Αριδαίας, Γυμνάσιο Καβασίλων, Γυμνάσιο Λιτοχώρου, 3ο ΓΕΛ Κατερίνης, 2ο Γυμνάσιο Αλεξάνδρειας, Γυμνάσιο Μακροχωρίου, 5Ο ΓΕΛ Βέροιας, 3ο ΓΕΛ Βέροιας.
Κατά τη διάρκεια του διαγωνισμού η πενταμελής κριτική επιτροπή παρακολούθησε την πολύ καλή προσπάθεια όλων των ομάδων των σχολείων και αποφάσισε να δώσει στους καλύτερους βραβεία και επαίνους. Η τελετή απονομών πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα 13 Μαΐου 2013 στις 6.30μ.μ. στο Χώρο Τεχνών Βέροιας.
Στο διαγωνισμό οι συμμετέχοντες βαθμολογήθηκαν σύμφωνα με:
την επιλογή του έργου
τη σκηνοθεσία
τη σκηνογραφία
την ενδυματολογία
τη χορογραφία
τη μουσική επιμέλεια
την ηθοποιία
τη γενική παρουσία
τη σκηνοθεσία
τη σκηνογραφία
την ενδυματολογία
τη χορογραφία
τη μουσική επιμέλεια
την ηθοποιία
τη γενική παρουσία
Τα βραβεία και οι έπαινοι, που θα δόθηκαν από την κριτική επιτροπή είναι:
Βραβεία:
Βραβείο καλύτερης παράστασης.
Έπαινοι:
Έπαινος Α’ ανδρικού ρόλου
Έπαινος Α’ γυναικείου ρόλου
Έπαινος σκηνοθεσίας
Έπαινος σκηνογραφίας
Έπαινος ενδυματολογίας
Έπαινος μουσικής επιμέλειας
Έπαινος χορογραφίας
Έπαινος Α’ γυναικείου ρόλου
Έπαινος σκηνοθεσίας
Έπαινος σκηνογραφίας
Έπαινος ενδυματολογίας
Έπαινος μουσικής επιμέλειας
Έπαινος χορογραφίας
Τα βραβεία και οι έπαινοι, που δόθηκαν είναι:
Έπαινοι:
- Έπαινος χορογραφίας-κινησιολογίας στο Γυμνάσιο Λιτόχωρου για την παράσταση «Ζητείται Ελπίς» στους μαθητές Ηλία Σάλτα, Ελένη Φουρκιώτη και Χριστιάνα Νίκα
- Έπαινος μουσικής επιμέλειας στο 2ο Γυμνάσιο Βέροιας για την παράσταση «Το Μεγάλο μας Τσίρκο» και στο 2ο Γυμνάσιο Αριδαίας για την παράσταση «Ξύπνα Ραγιά»
- Έπαινος ενδυματολογίας στο Γυμνάσιο Κοπανού για την παράσταση «Μάθε παιδί μου γράμματα»
- Έπαινος σκηνογραφίας στο 2ο Γυμνάσιο Αλεξάνδρειας για την παράσταση «Χάρβεϊ»
- Έπαινος Β' ανδρικού ρόλου στον μαθητή του 5ου ΓΕΛ Βέροιας Πουλασουχίδη Φίλιππο για το ρόλο Στροβίλη στην παράσταση «Του Κουτρούλη ο γάμος» και στον μαθητή του 3ου Γυμνάσιου Νάουσας, Τσακίρη Χρήστο για τον ρόλο Βλεπιράκι στην παράσταση «Εκκλησιάζουσες».
- Έπαινος Β' γυναικείου ρόλου στην μαθήτρια του 3ου ΓΕΛ Βέροιας Ελισάβετ Πασίδη για το ρόλο της Τζοάν στην παράσταση «Rent»
- Έπαινος Α' ανδρικού ρόλου στον μαθητή του 2ου Γυμνάσιου Αλεξάνδρειας Ντόστι Αλέξανδρο για το ρόλο του Έλγουντ Ντάουντ στην παράσταση «Χάρβει»
- Έπαινος Α' γυναικείου ρόλου στην μαθήτρια του 3ου Γυμνάσιου Νάουσας Μικορόνη Μαρία για το ρόλο της Πραξαγόρας στην παράσταση «Εκκλησιάζουσες»
- Έπαινος σκηνοθεσίας στο 4ο ΓΕΛ Βέροιας για την παράσταση «Παραμύθι Χωρίς Όνομα» και στο 5ο ΓΕΛ Βέροιας για την παράσταση «Του Κουτρούλη ο γάμος».
Το βραβείο καλύτερης παράστασης δόθηκε στο Γυμνάσιο Λιτόχωρου για την παράσταση «Ζητείται Ελπίς» του Αντώνη Σαμαράκη και όσοι παρευρέθηκαν στην τελετή είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν την παράσταση, η οποία άφησε άριστες εντυπώσεις!
Παραθέτουμε το κείμενο με το οποίο η κριτική επιτροπή του Διαγωνισμού τεκμηριώνει την απόφασή της.
" Το Βραβείο Καλύτερης Παράστασης απονέμεται στο Γυμνάσιο Λιτοχώρου με το έργο «Ζητείται Ελπίς», του Αντώνη Σαμαράκη, που παρουσιάστηκε στις 17 Απριλίου 2013 . Η επιλογή ήταν ομόφωνη, απ’ όλα τα μέλη της επιτροπής του Διαγωνισμού, διότι η παράσταση αυτή συμφωνεί με μια σειρά από αντικειμενικούς καλλιτεχνικούς και θεατρικούς κανόνες. Το Γυμνάσιο Λιτοχώρου κατάφερε να παρουσιάσει ένα δύσκολο κείμενο, που είναι πλούσιο σε σημασιολογικά και συμβολικά στοιχεία, με μια ευαισθησία καλλιτεχνική και προπάντων θεατρική, που αγγίζει τον επαγγελματισμό:
- Κράτησε ενεργό το ενδιαφέρον της επιτροπής δημιουργώντας την αίσθηση μιας συνεχούς συγκίνησης και έκπληξης, με τη βασική ερώτηση να πλανάται : «πώς μια ερασιτεχνική ομάδα νέων ανθρώπων κατάφερε να ερμηνεύσει με τέτοιο τρόπο ένα τόσο δύσκολο ερμηνευτικά κείμενο».
- Χρησιμοποίησε άρτια τους θεατρικούς κανόνες, σύμφωνα με τους οποίους υπήρχε μια συνοχή της παράστασης, υπήρχε η αρχή ,η κορύφωση και η λύση-το τέλος της.
- Ο λόγος του κειμένου παρουσιάστηκε με μια καθαρότητα και μια σαφήνεια, όπου δημιουργούσε ένα σιωπηλό διάλογο με το κοινό.
- Επιλέχθηκαν στοιχεία από τη φόρμα της αρχαίας τραγωδίας σύμφωνα με τη δόμηση της ομάδας, ώστε να υπηρετήσουν μια πιο καθολική και ολοκληρωμένη κινησιολογία. Τα στοιχεία που επιλέχθηκαν αφορούσαν το διαχωρισμό μεταξύ του πρώτου υποκριτή και του χορού που τον πλαισίωνε, δημιουργώντας μια ισορροπία που διευκόλυνε την αισθητική αποτύπωση της σκηνοθετικής ιδέας. Αποτελέσματα της ήταν η ομαλή μετάβαση από τη μια σκηνή στην άλλη, η χρήση όλης της επιφάνειας της σκηνής, η ερμηνεία των εικόνων μέσα από τα σώματα των παιδιών που λειτουργούσαν ως μια ζωντανή σκηνογραφία και τέλος η συμμετοχή και η συνεργασία όλων των παιδιών της ομάδας.
- Η μουσική επιμέλεια της παράστασης πλαισίωνε διακριτικά και έδινε τον απαραίτητο ρυθμό για τη δράση και την ατμόσφαιρα του έργου.
- Οι χορογραφίες χρησιμοποιήθηκαν με μέτρο σε σημεία της παράστασης με σκοπό να ενισχύσουν την κορύφωση του έργου.
Συνοψίζοντας, σ’ αυτήν την παράσταση κυριαρχούσαν βασικές αρχές, όπως:
Η πειθαρχία της ιδέας και της ερμηνείας της, ο σεβασμός προς το κείμενο και η καθαρή θεατρική δημιουργία.
Αυτή η προσπάθεια των παιδιών εύκολα μπορεί να αποτελέσει πρότυπο για όλες τις ερασιτεχνικές ομάδες."
Ακολουθεί ένα κείμενο που έγραψε η Δήμητρα Λαμπροπούλου όπου περιγράφει με τον πιο γλαφυρό τρόπο όσα βίωσε η ίδια παρακολουθώντας την εκπληκτική αυτή παράσταση.
''Είναι από αυτές τις στιγμές που από τη μια πιάνω τον εαυτό μου αποσβολωμένο να κοιτά τη σκηνή με ανοιχτό το στόμα, που δάκρυα ανεξέλεγκτα τρέχουν από τα μάτια μου, που νιώθω όλα τα κύτταρα του κορμιού να πάλλονται σα να με έχουν διαπεράσει ηλεκτροφόρα καλώδια και που δεν μπορώ να αρθρώσω λέξη, γιατί πραγματικά δεν υπάρχουν λόγια να περιγράψουν την εμπειρία που βίωσα.
Τότε μου έρχονται στο μυαλό τα λόγια του Βιτγκενστάιν: "Για όσα δεν μπορείς να μιλήσεις καλύτερα να σωπαίνεις". Από την άλλη όμως θέλω να σηκωθώ και να ουρλιάξω και να επευφημίσω και να ζητοκραυγάσω για αυτά τα παιδιά, που κατάφεραν να με πλημμυρίσουν με άφατα συναισθήματα και σκέψεις, που μόνο η ψυχή μπορεί να πει καθώς οι λέξεις είναι φτωχές. Αυτά τα παιδιά που πήραν τη νιότη και τη ζευγάρωσαν με τη φαντασία και γέννησαν τη δημιουργία!
Γυμνάσιο Λιτοχώρου- Βραβείο Καλύτερης Παράστασης στον 1ο Σχολικό Θεατρικό Διαγωνισμό- Έργο "Ζητείται Ελπίς" του Αντώνη Σαμαράκη. Οι μαθητές από το γυμνάσιο Λιτοχώρου μαζί με την υπεύθυνη καθηγήτριά τους (Παρασκευή Μαγαλιά) πήραν τη συλλογή διηγημάτων και επέλεξαν το ομώνυμο διήγημα καθώς και το "Ο ήλιος έκαιγε πολύ" και το διασκεύασαν σε ένα ενιαίο θεατρικό έργο. Ανοίγοντας εδώ μια παρένθεση θα ' θελα να πω ότι κάποτε διάβασα μια βιβλιοκριτική σχετική με το "Ζητείται Ελπίς" και το μόνο αρνητικό σχόλιο ήταν το ότι δεν υπήρχε κάποιος συνδετικός κρίκος ανάμεσα στις αυτοτελείς ιστορίες. Βέβαια ο Αντώνης Σαμαράκης ως μέγας τεχνίτης του λόγου είχε αφήσει να αιωρείται ένα αδιόρατος κρίκος, που η ομάδα απο την Πιερία τον βρήκε και ένωσε άρτια τα δύο διηγήματα με τέτοιο τρόπο, που έκανε το κείμενο να μοιάζει σα να ήταν εξαρχής ένα και αδιαίρετο. Στο διήγημα "Ζητείται Ελπίς" κεντρικός ήρωας είναι ένας άνεργος νέος του 1950- πόσο διαχρονικός ο συγγραφέας- , ο οποίος καθισμένος σε ένα καφενείο ψάχνει για δουλειά μέσα από τις μικρές αγγελίες. Όμως μέσα από την εφημερίδα που κρατά δέχεται και όλες τις προσλαμβάνουσες της τότε κοινωνίας-που μοιάζουν πολύ με τη σημερινή- οι οποίες είναι αρνητικές, ανήθικες και καταστροφικές για το άτομο αλλά και για το σύνολο. Νιώθει τη δυσλειτουργία της χώρας, τη φθορά, την απόγνωση. Ο νέος λοιπόν ανάμεσα στα υπόλοιπα ζητείται των αγγελιών αποφασίζει να βάλει τη δική του αγγελία και να αναζητήσει την ελπίδα. Στο διήγημα "Ο ήλιος 'εκαιγε πολύ" ο ήρωας είναι πάλι ένας άνεργος νέος, εξαθλιωμένος, πεινασμένος και κουρασμένος από τις άσχημες συνθήκες της ζωής, που ψάχνει και αυτός δουλειά. Και εδώ η απόγνωση και η ελπίδα ως αντίπαλες δίνουν τη δική τους μάχη στο ρινγκ της ψυχικής του δύναμης- τόσο επίκαιρη θεματική για άλλη μια φορά!
Σαφώς το κείμενο είναι εξαιρετικό αλλά ειδική μνεία αξίζει να γίνει στην απόδοσή του επί σκηνής, η οποία ήταν τόσο ξεχωριστή και ιδιαίτερη, που ξεπερνούσε πολλές επαγγελματικές δουλειές- μάλλον σε αυτή την παράσταση βγήκε η αγάπη των "εραστών της τέχνης". Κυρίαρχη και πρωταγωνίστρια: η κίνηση! Σώματα σε κίνηση παντού. Σώματα μπλεγμένα σε κουβάρι, σώματα μονάδες. Σώματα σκληρά και άκαμπτα αλλά και σώματα εύπλαστα, αέρινα. Σώματα που πάλλονταν όπως η καρδιά, σώματα που πάλευαν, σώματα που ορθώνονταν σαν τοίχος, σώματα που λυτρώνονταν. Σώματα σιωπές, σώματα κραυγές. Το σώμα έγινε τραπέζι, ρολόι, βρύση , ανελκυστήρας, σκαλοπάτια και καρδιά- και πραγματικά τα αποτύπωσαν καλύτερα από τα πιο καλοφτιαγμένα σκηνικά!! Το σώμα όμως έγινε και κραυγή, απελπισία, απόγνωση, διαμαρτυρία και στο τέλος έγινε ελπίδα... Και ο ήχος συμπρωταγωνιστής και συμπαραστάτης. Ήχος και δόνηση, ήχος και παύση, ήχος και λόγος και πάντα ήχος και κίνηση σε απόλυτη αρμονία.
Ο Αντώνης Σαμαράκης σε ένα από τα έργα του είχε πει: "Όσο υπάρχουν άνθρωποι ανήσυχοι στον κόσμο μας, όσο υπάρχει ανησυχία στον κόσμο μας, υπάρχει ελπίδα". Όταν, λοιπόν, στο τέλος της παράστασης είδα αυτά τα εφηβάκια να φωνάζουν με πάθος, αγωνία αλλά και δύναμη "Ζητείται Ελπίς" τότε κατάλαβα ότι εγώ αυτή την ελπίδα την είχα μπροστά μου!''
Οι μαθητές που συμμετείχαν στην παράσταση είναι κατά αλφαβητική σειρά οι:
1. Γερολόλιου Ελένη
2. Δημοπούλου Έλενα
3. Ζηκυροπούλου Εβίτα
4. Καρπώνη Σταυρούλα
5. Κυρίτση Γεωργία
6. Λάμπρου Πένη
7. Λιάγκα Αλεξάνδρα
8. Λιόντου Γεωργία
9. Μουρούκης Γεώργιος
10. Νίκα Κων/να
11. Νίκα Χριστίνα
12. Ορφανίδου Ελισάβετ
13. Παπαθανασίου Αλέξανδρος
14. Παπαοικονόμου Λένα
15. Ρουμελιώτη Χριστίνα
16. Σάλτας Ηλίας
17. Σαμαρά Χριστίνα
18. Σβάρνα Μαρία
19. Τηλεγράφου Ελένη
20. Φαρμάκης Κων/νος
21. Φουρκιώτη Ελένη
22. Χατζημανώλης Χάρης
23. Χρυσόπουλος Κων/νος
Ακολουθούν κάποια σχόλια που ακούστηκαν από τους τυχερούς που παρακολούθησαν την καταπληκτική αυτή παράσταση :
'' - Ανατριχιαστικό έργο ! ''
'' - Συγκλονιστικό ! ''
'' - Επαγγελματική δουλειά ! ''
'' - Πάρα πολύ καλό ! ''
'' - Πολύ συγκινητικό ! ''
Μπράβο στην ομάδα αυτή για την προσπάθεια που έκαναν και μας εξέπληξαν ευχάριστα και ευχόμαστε το έργο αυτό να είναι το καλύτερό τους μέχρι το επόμενο !
Οι μαθητές που συμμετείχαν στην παράσταση είναι κατά αλφαβητική σειρά οι:
1. Γερολόλιου Ελένη
2. Δημοπούλου Έλενα
3. Ζηκυροπούλου Εβίτα
4. Καρπώνη Σταυρούλα
5. Κυρίτση Γεωργία
6. Λάμπρου Πένη
7. Λιάγκα Αλεξάνδρα
8. Λιόντου Γεωργία
9. Μουρούκης Γεώργιος
10. Νίκα Κων/να
11. Νίκα Χριστίνα
12. Ορφανίδου Ελισάβετ
13. Παπαθανασίου Αλέξανδρος
14. Παπαοικονόμου Λένα
15. Ρουμελιώτη Χριστίνα
16. Σάλτας Ηλίας
17. Σαμαρά Χριστίνα
18. Σβάρνα Μαρία
19. Τηλεγράφου Ελένη
20. Φαρμάκης Κων/νος
21. Φουρκιώτη Ελένη
22. Χατζημανώλης Χάρης
23. Χρυσόπουλος Κων/νος
Ακολουθούν κάποια σχόλια που ακούστηκαν από τους τυχερούς που παρακολούθησαν την καταπληκτική αυτή παράσταση :
'' - Ανατριχιαστικό έργο ! ''
'' - Συγκλονιστικό ! ''
'' - Επαγγελματική δουλειά ! ''
'' - Πάρα πολύ καλό ! ''
'' - Πολύ συγκινητικό ! ''
Μπράβο στην ομάδα αυτή για την προσπάθεια που έκαναν και μας εξέπληξαν ευχάριστα και ευχόμαστε το έργο αυτό να είναι το καλύτερό τους μέχρι το επόμενο !
Συγχαρητήρια στα παιδιά! Συγχαρητήρια και στους δασκάλους τους! Μας κάνατε να νιώθουμε υπερήφανοι. Σας χειροκροτήσαμε όρθιοι.
ΑπάντησηΔιαγραφή