Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Πέμπτη 26 Δεκεμβρίου 2013

Τα 5+1 πράγματα που ίσως δεν γνωρίζουμε για τα Χριστούγεννα !

Τα 5+1 πράγματα που δεν γνωρίζουμε για τα Χριστούγεννα

Μπορεί τα Χριστούγεννα να είναι μία από τις αγαπημένες γιορτές μας, ωστόσο υπάρχουν αρκετά πράγματα -συγκεκριμένα 6- που πολλοί από εμάς δεν τα γνωρίζουν για τη συγκεκριμένη γιορτή. Όπως για παράδειγμα ισχύει ότι ο Χριστός γεννήθηκε στις 25 Δεκεμβρίου;Γιορτάζονταν πάντοτε τα Χριστούγεννα αυτή την ημερομηνία; Πόσοι ήταν οι Μάγοι και που φυλάσσονται σήμερα τα δώρα τους; Τι ήταν το άστρο της Βηθλεέμ; Διαβάστε τις απαντήσεις.
1. Πότε γιορτάζουμε τα Χριστούγεννα;
Κάθε χρόνο γιορτάζουμε τα Χριστούγεννα..Μια σταθερή γιορτή για τη γέννηση του Χριστού που πέφτει στις 25 Δεκεμβρίου..Μα ήταν πάντα έτσι;
Τα Ευαγγέλια (ένα για την ακρίβεια) μας ενημερώνουν για τη γέννηση του Χριστού αλλά φυσικά δεν μας παρέχουν καμία συγκεκριμένη ημερομηνία. Επιπλέον ο Ιησούς ζητούσε από τους μαθητές τους να εορτάζουν την ανάμνηση του θανάτου του.(Λουκ 22:19, 20)
Αυτό μπορεί να οφείλεται στην Εβραϊκή παράδοση, καθώς οι Εβραίοι της εποχής δεν γιόρταζαν γενέθλια,διότι ήταν ταυτισμένα με τις παγανιστικές εορτές των Ρωμαίων. Η ανάπτυξη του εορτασμού των Χριστουγέννων έγινε μετά το τέλος των διωγμών των Χριστιανών περί τον 3ο μ.Χ. αιώνα. Οι πρώτοι Χριστιανοί συνήθιζαν να γιορτάζουν τα Χριστούγεννα μαζί με την Βάπτιση του Ιησού στις 6 Ιανουαρίου, τα περίφημα «Θεοφάνια».
Η απόφαση να μεταφερθεί ο εορτασμός των Χριστουγέννων στις 25 Δεκεμβρίου έγινε για να επικαλείψει την μεγάλη παγανιστική εορτή των Ρωμαίων, που ήταν αφιερωμένη στον «ανίκητο Ήλιο». (Dies Invictis Solis)
Επίσης μεγάλες εορτές ήταν τα Saturnalia (προς τιμήν του Κρόνου) και τα Broumalia. Η εορτές αυτές είχαν περίοπτη θέση στο Ρωμαικό ημερολόγιο αφού σηματοδοτούσαν το τέλος του χειμερινού ηλιοστάσιου.
Η 21η Δεκεμβρίου είναι η μικρότερη μέρα του χρόνου ενώ για τις τρεις επόμενες μέρες ο Ήλιος φαίνεται στάσιμος. Την 25η Δεκεμβρίου οι μέρες αρχίζουν και πάλι να δυναμώνουν, σηματοδοτώντας τη νίκη του φωτός έναντι του σκότους. Έτσι η εορτή των Χριστουγέννων τοποθετήθηκε και συμβολικά αλλά και πολιτικά: σηματοδοτούσε την νίκη των Χριστιανών επί των ειδωλολατρών. Ο Ήλιος της Δικαιοσύνης είναι λοιπόν ο Ιησούς που είναι «το φώς του κόσμου» (Ιωαν 8:12) και όχι ο παγανιστικός θεός Ήλιος των Ρωμαίων.
2. Πόσοι ήταν οι Μάγοι;
Όλοι ξέρουμε τον Βαλτάσαρ, τον Μελχιορ και τον Γκασπάρ, τους Μάγους εξ Ανατολών που ήρθαν να επισκεφθούν το Θείο Βρέφος. Αυτό δεν είναι απόλυτα σωστό. Τα Ευαγγέλια ΔΕΝ αναφέρουν πόσοι και ποιοί Μάγοι επισκέφθηκαν τον Ιησού, αλλά αναφέρονται σε αριθμό δώρων! Τα ονόματα των μάγων μας είναι γνωστά από απόκρυφα Ευαγγέλια. Σύμφωνα με την παράδοση, οι Μάγοι ήταν Πέρσες, καθώς η Περσία ήταν η μόνη χώρα που συνόρευε με τη Ρωμαική Αυτοκρατορία όπου οι Μάγοι θεωρούντο σημαντικοί επιστήμονες.
3.Τι ήταν το άστρο της Βηθλεέμ;
Πολλοί μελετητές έχουν προσπαθήσει να «αποκρυπτογραφήσουν» το περίφημο Άστρο της Βηθλεέμ. Με βάση αστρονομικές παρατηρήσεις, το «άστρο» δεν ήταν παρά μια σύνοδος Δία-Κρόνου ή Δία-Αφροδίτης. Το άστρο δεν ήταν στην Ανατολή όπως λανθασμένα πιστέυουν κάποιοι. Τα Ευαγγέλια αναφέρουν οτι είδαν το άστρο «εν τη ανατολή» δηλαδή στην ανατολή του, πράγμα που σημαίνει ότι το αστέρι ήταν ψηλά στον Ουρανό όλη τη νύχτα. Ανέτειλε όπως ο ήλιος και στάθηκε όπως ο ήλιος. Αυτό είναι μια από τις πέντε κύριες αστρολογικές θέσεις των Βαβυλωνίων, όταν θεωρήθηκε ότι έτσι συνέβαινε για να έχει ένα ουράνιο σώμα τη μέγιστη επιρροή του στα παγκόσμια γεγονότα.
Σε κάθε περίπτωση, είτε το 7 π.Χ είτε το 2 π.Χ οπότε έγιναν οι σύνοδοι Δία-Κρόνου ή Δία-Αφροδίτης έγιναν δύο θαυμαστά γεγονότα που μπορεί να θεωρήθηκαν σημεία για τους αστρονόμους.
Στην περίπτωση Δία-Κρόνου, βλέπουμε ότι ο Δίας και ο Κρόνος ήρθαν σε στενή επαφή στον Ουρανό τρεις φορές. Στις 27 Μαΐου του 7 π.Χ., σταμάτησαν απέχοντας απόσταση μία μοίρα και δύο μήνες αργότερα ήταν σε απόσταση 3 μοιρών.
Ακολούθως έκαναν σύνοδο δύο περισσότερες φορές, απέχοντας 1 μοίρα στις 6 Οκτωβρίου και στις 1 Δεκεμβρίου του 7 π.Χ. προτού να απομακρυνθούν οριστικά ο ένας από τον άλλον. Ήταν αυτό που οι αστρονόμοι καλούν τριπλή σύνοδος. Ένα αστρονομικό γεγονός που συμβαίνει κάθε 20 χρόνια, έγινε τρεις φορές σε λίγους μήνες. Μάλιστα στις 25 Φεβρουαρίου ο Άρης συμμετείχε στη σύνοδο, σχηματίζοντας ένα ισοσκελές τρίγωνο με τον Δία και τον Κρόνο!
Στην περίπτωση Δία-Αφροδίτης που έγινε το 2π.Χ έγινε κάτι πραγματικά περίεργο! Ο Δίας φάνηκε να περνά μπροστά από την Αφροδίτη, να σταματά και να κινείται ανάδρομα παιρνόντας δεύτερη φορά από την Αφροδίτη και τελικά να ξαναβρίσκει την κανονική του πορεία και να ''προσπερνά'' την Αφροδίτη για τρίτη φορά!
4. Τελικά πότε γεννήθηκε ο Χριστός;
Με βάση τους παραπάνω αστρονομικούς υπολογισμούς και τα ιστορικά δεδομένα μπορούμε να υπολογίσουμε την ημερομηνία γέννησης του Χριστού. Εάν γεννήθηκε το 7 π.Χ., όπως πολλοί θεωρούν σωστό, και εάν η θεωρία συνόδου είναι σωστή τότε αυτό δείχνει τη Γέννηση του Ιησού τον Αύγουστο ή το Σεπτέμβριο.
Δεν έχουμε κανέναν τρόπο να είμαστε βέβαιοι για την ακριβή ημέρα αλλά θα μπορούσαμε να πάρουμε την ημέρα κατά την οποία ο Δίας και ο Κρόνος όταν ήταν στον ουρανό όλη η νύχτα, την Τρίτη 15 Σεπτεμβρίου του 7 π.Χ.
Η ημερομηνία αυτή αντιστοιχεί στον εβραϊκό μήνα Τισρί, ο οποίος τοποθετείται από τα μέσα Σεπτεμβρίου έως στις αρχές του Οκτωβρίου- θυμίζουμε οτι το Εβραικό Ημερολόγιο είναι ΣΕΛΗΝΙΑΚΟ. Σύμφωνα με τις Γραφές ο Ζαχαρίας, πατέρας του Ιωάννη του Πρόδρομου, ήταν ιερέας και συνάντησε τον αρχάγγελο Γαβριήλ τις ημέρες της εφημερίας του στον Ναό. Αυτό συνέβη τον μήνα Ταμμούζ (Ιούνιο-Ιούλιο). Μετά την υπηρεσία του, η στείρα γυναίκα του, η Ελισάβετ, συνέλαβε – όπως προανήγγειλε ο αρχάγγελος – τον Ιωάννη τον Πρόδρομο.
Όταν η Ελισάβετ βρισκόταν στον έκτο μήνα κυήσεως, πιθανώς τον μήνα Τεμπέθ (Δεκέμβριος-Ιανουάριος), ο αρχάγγελος Γαβριήλ ανήγγειλε και στην Παρθένο Μαρία ότι πρόκειται να γίνει μητέρα του Υιού του Θεού. Έτσι η γέννηση 9 μήνες αργότερα, τοποθετείται στον μηνά Τισρί, δηλαδή τον Σεπτέμβριο, που ίσως είναι ο μήνας γέννησης του Χριστού.
5. Τι αντιπροσωπεύουν τα δώρα;
Σύμφωνα με την παράδοση, χρυσός, σμύρνα και λιβάνι προσφέρθηκαν από τους Μάγους. Ο χρυσός ήταν δώρο που προσφέροταν σε Βασιλείς και συμβολίζει τη Βασιλεία των Ουρανών. Το λιβάνι, χρησιμοποιείτο σε θρησκευτικές τελετές και συμβολίζει τον Ιησού ώς Ιερέα. Τέλος τα σμύρνα χρησίμευαν στην παραγωγή αρωμάτων και στην περιποίηση των νεκρών. Συμβολίζει την αθανασία του Χριστού. Παρόλα αυτά, το πιο εντυπωσιακό είναι ότι και τα τρία δώρα δεν χάνουν ΠΟΤΕ τις φυσικές τους ιδιότητες παρά το πέρασμα του χρόνου. Σμύρνα, χρυσός και λιβάνι παραμένουν τα ίδια ακριβώς όπως και οι ιδιότητες του Χριστού τις οποίες συμβολίζουν!
6. Τα Δώρα των Μάγων βρίσκονται στην...Ελλάδα
Δεν αστειευόμαστε! Σύμφωνα με την παράδοση, η Παρθένος Μαρία τα παρέδωσε στην Εκκλησία των Ιεροσολύμων όπου και φυλάσσονταν μέχρι το 400 μ.Χ. Τότε ο Αυτοκράτορας Αρκάδιος τα μετέφερε στην Κωνσταντινούπολη. Όταν η πόλη κυριεύθηκε από τους Σταυροφόρους το 1204, τα Δώρα μεταφέρθηκαν στην Νικομήδεια (Ιζνίκ). Με την ανακατάληψη της Πόλης τα Δώρα επέστρεψαν στην Κωνσταντινούπολη μέχρι την Άλωση. Το 1453 με την Άλωση της Πόλης στους Οθωμανούς, η μητριά του Μωάμεθ του Πορθητή, Σέρβα στην καταγωγή και Χριστιανή, τα μετέφερε στο Άγιον Όρος για να τα προστατεύσει.
Όταν το πλοιάριο έφτασε στο λιμάνι του Αγίου Όρους, η Μάρω συνάντησε ως εκ θαύματος την Παναγία η οποία της είπε να μην προχωρήσει διότι υπήρχε Άβατο στο Άγιο Όρος και δεν έπρεπε να το παραβιάσει. Έτσι τα άφησε να τα παραλάβουν οι μοναχοί.
Σήμερα, τα Δώρα των Μάγων βρίσκονται στην Μονή Αγ. Παύλου στο Άγιο Όρος. Τα Δώρα αποτελούνται από 28 πλακίδια χρυσού και 60 μπάλλες σμύρνων και λιβανιού.




iefimerida.grhttp://www.iefimerida.gr/node/136393#ixzz2ocLc5K00

Τετάρτη 25 Δεκεμβρίου 2013

Γιατί τα παιδιά αγαπούν πιο πολύ το μπαμπά από τη μαμά;




perierga.gr - Γιατί τα παιδιά αγαπούν πιο πολύ τους μπαμπάδες από τις μαμάδες;Δύσκολο πράγμα να είσαι γονιός και ακόμα δυσκολότερο να κερδίσεις την προτίμηση του παιδιού σου – αν μπεις βέβαια σε αυτήν τη διαδικασία. Μπαμπάδες και μαμάδες λατρεύουν τα παιδιά τους και εκείνα επίσης, αν και δεν είναι λίγες οι φορές ππυ προτιμούν περισσότερο έναν από τους δύο γονείς για τους δικούς του λόγους το καθένα. Συνήθως η επιλογή γίνεται ανάλογα με αυτά που προσφέρει ο καθένας, ανάλογα με το αν συμπεριφέρεται καλύτερα ή όχι στο παιδί, αν είναι αυστηρός κ.λπ. Υπάρχουν όμως και μερικοί βασικοί λόγοι που τα παιδιά αγαπούν περισσότερο τους μπαμπάδες τους από τις μαμάδες κι ας έχουν εκείνοι την ταμπέλα του αυστηρού. Και μπορεί να είναι αστείοι αλλά έχουν μέσα τους μεγάλη δόση αλήθειας…
1. Οι μπαμπάδες σκέφτονται σαν παιδιά, ενώ οι μαμάδες σαν μαμάδες!
2. Οι μπαμπάδες είναι πολύ πιο ήσυχοι από τις μαμάδες και φωνάζουν μόνον όταν υπάρχει πραγματικός λόγος.
3. Οι μπαμπάδες είναι πάντα οι καλοί αστυνόμοι, ενώ οι μαμάδες οι κακοί.
4. Οι μπαμπάδες είναι πιο χρήσιμοι στην πρώτη μάχη που θα δώσεις με τα παιδιά στη γειτονιά.
5. Θέλουν να αγοράζουν πιο ωραία πράγματα από τις μαμάδες, όπως αυτοκίνητα, κινητά, I pads, playstations και laptops!
6. Οι μπαμπάδες σπάνε πιο συχνά πράγματα απ; ό,τι οι μαμάδες. Και τότε οι μαμάδες βάζουν τις φωνές κι εμείς τους αγκαλιάζουμε.
7. Οι μπαμπάδες μπορούν να πετάξουν τα παιδιά ψηλά! Οι μαμάδες φοβούνται!
8. Οι μπαμπάδες αν θέλουν βγάζουν μούσια!
9. Οι μπαμπάδες θυμούνται λιγότερα απ’ ό,τι οι μαμάδες. Και σχεδόν ποτέ ότι κάποτε έσπασες το σερβίτσιο.
10. Οι μπαμπάδες φτιάχνουν καλύτερα σάντουιτς από τις μαμάδες γιατί βάζουν μέσα πολύ βούτυρο και μπέικον και σαλάμι και πάριζα, καθόλου ντομάτα και μπόλικη κέτσαπ.
Πηγή

Παρασκευή 20 Δεκεμβρίου 2013

Διέσχισε πέντε χώρες... εξαιτίας χαλασμένου GPS !



67χρονη Βελγίδα διένυσε 3000 χλμ οδικώς κατά λάθος λόγω βλάβης του συστήματος πλοήγησης του αυτοκινήτου της (Pics)

Πίστευε ότι το σύστημα πλοήγησης του αυτοκινήτου της δεν θα την πρόδιδε ποτέ. Όσο και να ταξίδευε πίστευε ακράδαντα ότι  θα φτάσει στον προορισμό της.
Είναι η ιστορία της 67χρονης Βελγίδας Sabine Moreau, η οποία ξεκίνησε από το σπίτι της στο Solre-sur-Sambre για να παραλάβει μια φίλη της από το σταθμό του τραίνου στις Βρυξέλλες.
Η απόσταση είναι 61χιλιόμετρα, ωστόσο χάρη στο χαλασμένο σύστημα πλοήγησης κατέληξε στο Zagreb της Κροατίας, 1.500 χιλιόμετρα μακριά από το σπίτι της.
Παρά τη διέλευση πέντε συνόρων, πινακίδων στους δρόμους σε διαφορετικές γλώσσες δε σταμάτησε πουθενά πάρα δύο μέρες αργότερα όταν υποπτεύθηκε ότι κάτι έχει συμβεί.
"Είδα όλων των ειδών τα σήματα, σε διάφορες γλώσσες. Αρχικά στα γαλλικά, στη συνέχεια γερμανικά αλλά δεν σκέφτηκα ότι κάτι έχει γίνει λάθος" και προσθέτει: "Σταμάτησα αρκετές φορές για  βενζίνη και πλήρωσα με την πιστωτική μου κάρτα. Όταν αισθάνθηκα κουρασμένη σταμάτησα για λίγες ώρες ύπνου σε μια στάση της εθνικής οδού.
Κατά τη διάρκεια του 60ωρου ταξιδιού της η αστυνομία πιστεύει ότι η Moreau πέρασε τη Γαλλία, τη Γερμανία, την Αυστρία, τη Σλοβενία και κατέληξε στην Κροατία.
Όσο η 67χρονη γνώριζε οδικώς την Ευρώπη, ο γιος της ανέφερε την εξαφάνισή της στην αστυνομία, η οποία όταν την εντόπισε τον ειδοποίησε και του διηγήθηκε την απίστευτη ιστορία της μητέρας του.

Τρίτη 17 Δεκεμβρίου 2013

Η ζωή στη μήτρα: 9 μήνες σε 4 λεπτά (βίντεο)!





perierga.gr - Η ζωή στη μήτρα: 0-9 μήνες σε 4 λεπτά (βίντεο)!Εννέα μήνες αγωνίας μέχρι οι γονείς να σφίξουν στην αγκαλιά τους το μωράκι τους. Κι αυτό καμία αγωνία δεν έχει καθώς η ζεστή και φιλόξενη μήτρα της μαμάς είναι ο ιδανικός τόπος για την ανάπτυξή του. Σε αυτό το «κουκούλι» το μωρό μεγαλώνει, τρέφεται, κινείται, ζει… Και η ζωή του εκεί μέσα είναι παράξενη, ιδιαίτερη, μοναδική, σπουδαία… Γι’ αυτό αξίζει να τη δούμε για να κατανοήσουμε λίγο καλύτερα το θαύμα της ζωής!




Σάββατο 14 Δεκεμβρίου 2013

«Τοποθεσίες» 2013 από το National Geographic!



1. «Hikers, Skogar & Thorsmork», Ιρλανδία
Εντυπωσιακές εικόνες από όλον τον κόσμο που εστιάζουν σε εκπληκτικής ομορφιάς τοπία συναγωνίζονται επάξια για την πρώτη θέση στην κατηγορία «Places» (σ.σ. «Τοποθεσίες») για το περιοδικό National Geographic. Φωτογράφοι, επαγγελματίες και μη, απαθανατίζουν τα ωραιότερα κατά τη γνώμη τους μέρη, σε συνηθισμένες ή μη πόζες, και λαμβάνουν μέρος στη διαδικασία επιλογής. Μέρα ή νύχτα, πράσινο ή κόκκινο, καλοκαιρινό ή χειμωνιάτικο, με ζώα ή χωρίς, σε ηλιοβασίλεμα ή στην ανατολή, όλες οι φωτογραφίες έχουν τη δική τους αξία και ομορφιά. Και όπως πάντα η επιλογή θα είναι πολύ δύσκολη…
perierga.gr - Φωτογραφίες 2013 του Nanional Geographic στην κατηγορία "Τοποθεσίες"
2. «Ένας σκληρός Σεπτέμβριος», Ιταλία
perierga.gr - Φωτογραφίες 2013 του Nanional Geographic στην κατηγορία "Τοποθεσίες"
3. «Η προσπάθεια επιβίωσης», ΗΠΑ
perierga.gr - Φωτογραφίες 2013 του Nanional Geographic στην κατηγορία "Τοποθεσίες"
4. «Σπηλιά αλατιού», Cankiri, Τουρκία
perierga.gr - Φωτογραφίες 2013 του Nanional Geographic στην κατηγορία "Τοποθεσίες"
5. Λίμνη Carezza, Δολομίτες, Ιταλία
perierga.gr - Φωτογραφίες 2013 του Nanional Geographic στην κατηγορία "Τοποθεσίες"
6. «Ατελείωτο ταξίδι», από τη Mishima στη Fukushima, Ιαπωνία
perierga.gr - Φωτογραφίες 2013 του Nanional Geographic στην κατηγορία "Τοποθεσίες"
7. «Ξύλινη γέφυρα», Μιανμάρ
perierga.gr - Φωτογραφίες 2013 του Nanional Geographic στην κατηγορία "Τοποθεσίες"
8. «Μεσάνυχτα στη χώρα της φωτιάς και του πάγου», Καμτσάτκα, Ρωσία
perierga.gr - Φωτογραφίες 2013 του Nanional Geographic στην κατηγορία "Τοποθεσίες"
9. «Rorschach», Highlands, Σκοτία
perierga.gr - Φωτογραφίες 2013 του Nanional Geographic στην κατηγορία "Τοποθεσίες"
10. «Omohara», Τόκιο, Ιαπωνία
perierga.gr - Φωτογραφίες 2013 του Nanional Geographic στην κατηγορία "Τοποθεσίες"
11. «Πώς αποξηραίνονται οι ντομάτες», Τουρκία
perierga.gr - Φωτογραφίες 2013 του Nanional Geographic στην κατηγορία "Τοποθεσίες"
12. «Παίζοντας με τη φωτιά», Νότια Κορέα
perierga.gr - Φωτογραφίες 2013 του Nanional Geographic στην κατηγορία "Τοποθεσίες"
13. «Έρημος Ναμίμπια», Ναμίμπια
perierga.gr - Φωτογραφίες 2013 του Nanional Geographic στην κατηγορία "Τοποθεσίες"
14. «Ψωμί», Πλατεία Εμινονού, Κωνσταντινούπολη
perierga.gr - Φωτογραφίες 2013 του Nanional Geographic στην κατηγορία "Τοποθεσίες"
15. «Φώτα από τον Παράδεισο», Ινδονησία
perierga.gr - Φωτογραφίες 2013 του Nanional Geographic στην κατηγορία "Τοποθεσίες"


Σάββατο 7 Δεκεμβρίου 2013

Ένας φωτογράφος απαθανατίζει συγκλονιστικά όλα τα στάδια του καρκίνου που πέρασε η γυναίκα του ως το τέλος!

Πρόκειται για τις στιγμές που απαθανάτισε ο φωτογράφος Angelo Merino τη σύζυγό του Jennifer κατά τη διάρκεια όλων των σταδίων του καρκίνου μέχρι το τέλος.

Ο σύζυγός της συνοδεύει τις φωτογραφίες του με το πιο κάτω κείμενο:

«Δυστυχώς η πλειοψηφία του κόσμου προτιμά να μην συζητά αυτές τις πραγματικότητες. Ο κόσμος νομίζει ότι πρόκειται γενικά κι αόριστα για μια εμπειρία που αν επιβιώσεις, σε κάνει καλύτερο άνθρωπο. Όμως η κανονικότητα δεν υφίσταται στα χωρικά ύδατα του καρκίνου. Αυτοί που πάσχουν, πρέπει να καθορίζουν μια νέα πραγματικότητα κάθε μέρα. Πως μπορούν όμως να καταλάβουν αυτό που ζούσαμε κάθε μέρα; Οι φωτογραφίες μου δείχνουν αυτή τη "συμβίωση". Δείχνουν τις προκλήσεις, τις δυσκολίες, τον φόβο, τη θλίψη και την ελπίδα που η Τζένιφερ είχε να αντιμετωπίσει, ενώ πάλευε με την ασθένεια. Το σημαντικότερο όμως από όλα: αυτές οι φωτογραφίες δείχνουν την αγάπη μας».


















Υ.Γ. ClopYPastE 

Κοιτάζοντάς τες αντιλαμβανόμαστε ότι το σημαντικότερο αγαθό στη ζωή μας είναι αυτή και μόνο αυτή. Το ότι μπορούμε ακόμη και ανοίγουμε τα μάτια κάθε πρωί, ότι μπορούμε να δούμε το φως της ημέρας, ότι μπορούμε να αγγίζουμε, να αισθανόμαστε, να αγαπάμε, να ονειρευόμαστε… Ότι ζούμε. Έχουμε το πολυτιμότερο αγαθό, τη ζωή μας. Ας μην την σπαταλάμε. Οι στιγμές τις Τζένιφερ είναι συγκλονιστικές.

Πηγή

Κυριακή 1 Δεκεμβρίου 2013

Ο Γιάννης Αντετοκούνμπο έγραψε ιστορία !

Μαγεία από Αντετοκούνμπο !

Ο Γιάννης Αντετοκούνμπο έγραψε ιστορία καθώς έγινε ο 

πρώτος Έλληνας που καταλαμβάνει την πρώτη θέση σε

 Top-10 του ΝΒΑ! 

Ο Γιάννης Αντετοκούνμπο πρωταγωνίστησε στη φάση της βραδιάς για τους Μπακς στην αναμέτρηση κόντρα στου Σέλτικς. Αφού πρώτα έκανε μια μεγαλοπρεπή τάπα, στη συνέχεια κάρφωσε εντυπωσιακά στο αντίπαλο καλάθι με το ένα χέρι. Χαζέψτε τον...

Παρασκευή 29 Νοεμβρίου 2013

Πώς να κλέψεις την παράσταση όταν δεν ξέρεις την χορογραφία [video]













Όταν μια τρίχρονη αρνείται να μπει σε καλούπια και το ταλέντο ξεχειλίζει, τότε μόνο να ξεχωρίσει μπορεί.

Εδώ λοιπόν έχουμε μια τυπική σχολική παράσταση και την περίπτωση ενός κοριτσιού που απλά θέλει να εκφραστεί ελεύθερα. 
Άλλωστε αυτό ήταν πάντα το ζητούμενο στο χορό. 




Πέμπτη 28 Νοεμβρίου 2013

Ένα μόνο κέρμα μπορεί να αλλάξει πολλά!


Πρόκειται για ένα εκπληκτικό flashmob της ισπανικής τράπεζας Sabadell για τα 130 χρόνια από την ίδρυσή της.

Perierga.grΈνας μουσικός, στέκεται με το τσέλο του σε ένα πολυσύχναστο πεζόδρομο της Βαρκελώνης, με ένα καπέλο ακουμπισμένο μπροστά του. Ένα κοριτσάκι πλησιάζει και ρίχνει ένα κέρμα στο καπέλο. Ο μουσικός αρχίζει να παίζει αλλά η συνέχεια είναι εντελώς αναπάντεχη. Από διάφορα σημεία «ξεφυτρώνουν» μουσικοί με τα όργανά τους και αρχίζουν να συμμετέχουν στο έργο. Μέσα σε λίγα λεπτά ένα φαντασμαγορικό θέαμα εξελίσσεται στην πλατεία μια ολόκληρη συμφωνική ορχήστρα και χορωδίες να εκτελούν την «Ωδή στη χαρά» του Μπετόβεν και τους πολίτες να παρακολουθούν αποσβoλωμένοι.

Παρασκευή 22 Νοεμβρίου 2013

Αντικείμενα πιο βρόμικα από τη λεκάνη της τουαλέτας!


24. Πάγος
Στο σπίτι, καθημερινά, όλοι ασχολούμαστε με την καθαριότητα – άλλοι λιγότερο, άλλοι περισσότερο. Επιμένουμε σε κάποια σημεία ή αντικείμενα τα οποία θεωρούμε ότι είναι πολύ βρόμικα και φροντίζουμε να τα καθαρίζουμε με μεγαλύτερη επιμέλεια και συχνότητα. Δίνουμε σίγουρα μεγαλύτερη βαρύτητα στο μπάνιο και στην κουζίνα καθώς εκεί συγκεντρώνονται τα περισσότερα μικρόβια και πρωτίστως χρησιμοποιούμε πολλών ειδών χημικά και καθαριστικά για τη λεκάνη της τουαλέτας που θεωρούμε ότι είναι πάντα βρόμικη. Υπάρχουν όμως πολλά οικιακά αντικείμενα που είναι πολύ πιο βρόμικα από τη λεκάνη, χωρίς μάλιστα ούτε καν να το φανταζόμαστε. Δείτε τη λίστα που ακολουθεί για να ξέρετε από εδώ και στο εξής ποια θα καθαρίζετε πιο πολύ…
perierga.gr - Αντικείμενα που είναι πιο βρόμικα από τη λεκάνη της τουαλέτας!
Σε μελέτη που έγινε βρέθηκε ότι το 70% του πάγου που σερβίρεται σε μπαρ και καφέ έχει περίσσότερα βακτήρια από το νερό της λεκάνης της τουαλέτας!
23. Δάπεδο τουαλέτας
Τα δάπεδα σε τουαλέτες δημόσιων χώρων έχουν 2.000.000 βακτήρια ανά τετραγωνικό ενώ η λεκάνη μόλις 50!
22. Επιφάνεια γραφείων
400 φορές περισσότερα βακτήρια από τις λεκάνες.
21. Πληκτρολόγιο
200 φορές περισσότερα βακτήρια από τη λεκάνη.
20. Κινητό τηλέφωνο
Δέκα φορές περισσότερα βακτήρια από τη λεκάνη.
19. Κατάλογοι εστιατορίων
perierga.gr - Αντικείμενα που είναι πιο βρόμικα από τη λεκάνη της τουαλέτας!
100 φορές περισσότερα βακτήρια.
18. Ξύλο κοπής κουζίνας
Ειδικά εάν αναμειγνύονται λαχανικά και κρέατα.
17. Οδοντόβουρτσα
Όταν καθαρίζεται η λεκάνη της τουαλέτας τα μικρόβια αιωρούνται για πάνω από 2 ώρες και στη συνέχεια κατακάθονται στις οδοντόβουρτσες!
16. Χαλιά
perierga.gr - Αντικείμενα που είναι πιο βρόμικα από τη λεκάνη της τουαλέτας!
Πολλά μικρόβια μέσα στις ίνες σε σχέση με τη λεκάνη.
15. Ψυγείο
Πολλά E.Coli σε αναλύσεις που έγιναν.
14. Χάρτινες τσάντες για ψώνια
Δεν πλένονται σχεδόν ποτέ!
13. Τηλεκοντρόλ
Από τα πιο βρόμικα αντικείμενα που κρατάμε καθημερινά.
12. Πόμολα
perierga.gr - Αντικείμενα που είναι πιο βρόμικα από τη λεκάνη της τουαλέτας!
Ανοίγουμε τις πόρτες με τα χέρια μας που είναι γεμάτα μικρόβια.
11. Ηλεκτρικοί διακόπτες
Τα χέρια μεταφέρουν και στη συγκεκριμένη περίπτωση πολλά βακτήρια.
10. Νεροχύτης
Είναι πιο βρόμικος, σύμφωνα με έρευνες, από ολόκληρο το μπάνιο.
9. Μπανιέρα
Ο χώρος όπου μπαίνουμε για να πλυθούμε έχει πολλά μικρόβια γύρω από το σιφώνι.
8. Μαξιλάρι
perierga.gr - Αντικείμενα που είναι πιο βρόμικα από τη λεκάνη της τουαλέτας!
Νεκρά δερματικά κύτταρα, τρίχες, σκόνη και πολλά μικρόβια εκεί που ξεκουράζουμε το κεφάλι μας.
7. Στρώμα
Ξέρετε ότι σε δέκα χρόνια από την ημέρα αγοράς του στρώματος αυτό διαπλασιάζεται σε βάρος εξαιτίας της βρόμας και των μικροβίων που έχει;
6. Μπολ κατοικιδίων
Από τα πιο βρόμικα αντικείμενα που δεν πλένεται συχνά.
5. Χρήματα
Από το ένα χέρι στο άλλο και σε διάφορα σημεία, τα χρήματα εμπεριέχουν πολλά μικρόβια.
4. Κουρτίνες
perierga.gr - Αντικείμενα που είναι πιο βρόμικα από τη λεκάνη της τουαλέτας!
Πόσα χέρια τις τραβούν καθημερινά, πόση σκόνη κάθεται πάνω στο ύφασμα και σε πόσα μικρόβια μεταφράζεται όλο αυτό άραγε;
3. Ντουζ
Στις οπές συγκεντρώνεται πλήθος μικροβίων.
2. Γυναικεία τσάντα
Πόσα πράγματα μεταφέρουμε εκεί που είναι γεμάτα μικρόβια, τα οποία παραμένουν αφού οι τσάντες δεν πλέονται!
1. Σφουγγαράκι κουζίνας
perierga.gr - Αντικείμενα που είναι πιο βρόμικα από τη λεκάνη της τουαλέτας!
Ασχολίαστο το γεγονός ότι το αντικείμενο που χρησιμοποιούμε για να καθαρίσουμε είναι πιο βρόμικο από τη λεκάνη της τουαλέτας.


Τρίτη 19 Νοεμβρίου 2013

Απίστευτο το τί μπορεί να κάνει μια κιμωλία!


Πέρα από το να μας θυμίζει τα σχολικά μας χρόνια, μια κιμωλία μπορεί να μας καταπλήξει με τις πολλές χρήσεις της!

Η κιμωλία είναι υλικό που φυλακίζει την υγρασία πολύ αποτελεσματικά.

Αφαιρέστε λιπαρούς λεκέδες από πουκάμισα ή άλλα ρούχα. 
Τρίψτε λευκή κιμωλία πάνω στον λεκέ και αφήστε τη για 10 λεπτά. Η κιμωλία θα απορροφήσει την περίσσια λιπαρότητα. Αφαιρέστε με ένα πανί την κιμωλία, όσο είναι εφικτό και πλύντε κανονικά το ρούχο.

Καθαρίστε εύκολα λεκέδες λιπαρότητας από το εσωτερικό γιακάδων σε πουκάμισα. Τρίψτε αρκετά την κιμωλία στην εσωτερική περιφέρεια του γιακά και αφήστε τη για 10 λεπτά. Πλύντε στο πλυντήριο κανονικά, αφού αφαιρέσετε την περιττή κιμωλία.

Αφαίρεση λεκέδων από παπούτσια σουέντ (suede). 
Πασπαλίστε κιμωλία στο λεκέ και αφήστε όλο το βράδυ. Με βουρτσάκι αφαιρέστε την κιμωλία, η οποία θα έχει αφαιρέσει μεγάλο μέρος του λεκέ.

Υγρασία και μυρωδιά σε κάδο με τα άπλυτα ρούχα. 
Βάλτε σε σακουλάκι τροφίμων μερικές κιμωλίες και ρίξτε το σακουλάκι στον πάτο του κάδου. Η κιμωλία θα απορροφήσει την υγρασία σταδιακά από τον κάδο καθώς και μυρωδιές που βγάζουν τυχόν υγρά ρούχα.

Σκουριασμένα και θολά ασημικά και κοσμήματα. 
Τοποθετήστε μια κιμωλία σε μπιζουτιέρες ή ακόμα και στο συρτάρι με τα μαχαιροπήρουνα. Η υγρασία τα θαμπώνει και προκαλεί οξείδωση (σκούριασμα) σε ασημικά και κοσμήματα.

Γρήγορες επιδιορθώσεις σε σημάδια στους τοίχους. 
Γρατσουνιές και μικρές τρύπες μπορούν να εξαφανιστούν στο άψε σβήσε εάν τρίψετε το σημείο με κιμωλία.

Βίδα που γλιστράει στην κορυφή κατσαβιδιού. 
Τρίψτε λίγο κιμωλία στην κορυφή του κατσαβιδιού. Θα βοηθήσει, ώστε η βίδα να μην ξεγλιστράει κατά το βίδωμα.

Διώξτε φυσικά τα μυρμήγκια. 
Χαράξτε γραμμές με κιμωλία στους τοίχους. Τα μυρμήγκια μισούν την κιμωλία και μένουν μακριά της!

Κολλάει και μαγκώνει το κλειδί στη κλειδαριά. 
Τρίψτε τις μύτες του κλειδιού με κιμωλία. Θα βοηθήσει, ώστε το κλειδί να γλιστράει ομαλά στο εσωτερικό της κλειδαριάς.

Φροντίδα νυχιών. 
Τρίψτε κιμωλία πάνω στη λίμα νυχιών και λιμάρετε τα νύχια σας κάτω από τις άκρες τους. Η κιμωλία θα αφαιρέσει τη βρωμιά και θα δώσει επιπλέον λευκάδα και φρεσκάδα στα νύχια σας!

Πηγή

Κυριακή 17 Νοεμβρίου 2013

13 απαντήσεις στους αρνητές του Πολυτεχνείου

ΙΣΤΟΡΙΑ


Σαράντα χρόνια από την εξέγερση και τα παλιά παραμύθια για τους δήθεν μύθους του Πολυτεχνείου εκσυγχρονίζονται. Διακινούνται στις ακροδεξιές αγορές κι ιδιαίτερα στο Διαδίκτυο με τις υπερεκατό φασίζουσες ιστοσελίδες. Με προκλητικά ανιστόρητο τρόπο.

Η ιστορική στιγμή της εισβολής του τανκ στον χώρο του Πολυτεχνείου καθώς ξημέρωνε το Σάββατο 17 Νοεμβρίου.
Η ιστορική στιγμή της εισβολής του τανκ στον χώρο του Πολυτεχνείου καθώς ξημέρωνε το Σάββατο 17 Νοεμβρίου.
Δεν είναι, όμως, μόνο οι κοινοί πλαστογράφοι και απόγονοι της χούντας, που ευαγγελίζονται την «αληθινή» ιστορία του Πολυτεχνείου. Μαζί με τους αρνητές του συγχρονίζονται αντικειμενικά κι αρκετοί που επιδιώκουν να την ξαναγράψουν. Κομμένη και ραμμένη στα μέτρα του σημερινού συστήματος εξουσίας, χωρίς τους «αριστερούς ηγεμονισμούς» του παρελθόντος. Αρνητές και επίδοξοι αναθεωρητές από άλλες αφετηρίες και για διαφορετικούς λόγους συναντώνται στην απαξίωση του κορυφαίου δημοκρατικού σταθμού της σύγχρονης ιστορίας μας.
Παρατηρώντας προσεκτικά τα κάθε είδους και απόχρωσης επιχειρήματα, με ή χωρίς εισαγωγικά, προκύπτει σαφώς ότι ουσιαστικός στόχος δεν είναι απλώς το χθες, αλλά το σήμερα. Οχι η Ιστορία, αλλά το παρόν με τις όποιες μνήμες, βιώματα και σύμβολα το φορτίζει ο μεγάλος αντιστασιακός Νοέμβρης του 1973.
Τέσσερις δεκαετίες μετά, ο «σκληρός πυρήνας» της εξέγερσης, όπως αποτυπώνεται με το σύνθημα «Ψωμί - Παιδεία - Ελευθερία», βρίσκεται στην ημερήσια διάταξη κι όχι στα ιστορικά εγχειρίδια.
Μπροστά στην πύλη του Πολυτεχνείου τις ώρες της εξέγερσης. Σκηνές όπως αυτή, θα γίνουν σύμβολα στους αγώνες για Ψωμί - Παιδεία - Ελευθερία.
Μπροστά στην πύλη του Πολυτεχνείου τις ώρες της εξέγερσης. Σκηνές όπως αυτή, θα γίνουν σύμβολα στους αγώνες για Ψωμί - Παιδεία - Ελευθερία.


«Πρόκειται για ένα τερατώδες παραμύθι (η εξέγερση του Πολυτεχνείου) του οποίου το μέγεθος το ξεπερνά μόνον ο μύθος του λεγομένου Εβραϊκού Ολοκαυτώματος, καθότι ο μύθος του «Ολοκαυτώματος» έχει παγκόσμια απήχηση, ενώ ο μύθος του πολυτεχνείου επινοήθηκε αποκλειστικώς για εσωτερική κατανάλωση, στο πλαίσιο της παγίας τακτικής της Αριστεράς για την κατασκευή ψευδοηρώων...».
Πρόκειται για απόσπασμα από κείμενο «θεωρητικού» της ακροδεξιάς, που διακινείται με διάφορες παραλλαγές σε δεκάδες χρυσαυγίτικες κι άλλες παρόμοιες ιστοσελίδες για τους «μύθους του Πολυτεχνείου». Αποκαλύπτει με ανατριχιαστικό τρόπο τη σύνδεση της χιτλερικής σκέψης και πρακτικής με τη σημερινή φασιστική Δεξιά. Δυστυχώς, οι παραληρηματικές «αποδείξεις» για τους μύθους δεν διακινούνται μόνο από φασιστοειδείς φορείς.
Από τη μεγαλειώδη πορεία στην πρώτη επέτειο του Πολυτεχνείου. Ολα τα επόμενα χρόνια οι επετειακές εκδηλώσεις θα αποτελούν, με τον ένα ή τον άλλο τρόπο, σταθμούς του δημοκρατικού κινήματος.
Από τη μεγαλειώδη πορεία στην πρώτη επέτειο του Πολυτεχνείου. Ολα τα επόμενα χρόνια οι επετειακές εκδηλώσεις θα αποτελούν, με τον ένα ή τον άλλο τρόπο, σταθμούς του δημοκρατικού κινήματος.
Ως προς τον πυρήνα τους τέσσερα είναι τα βασικά «επιχειρήματα» των αρνητών της αιματοβαμμένης εξέγερσης:
  • Το αναίμακτο
Το «επιχείρημα» στηρίζεται σε μια ταχυδακτυλουργία. Ως Πολυτεχνείο ορίζεται αποκλειστικά το προαύλιο του Ιδρύματος. Μάλιστα κατά τη διάρκεια της στρατιωτικής εισβολής και το γκρέμισμα της πύλης από το τανκς.
Πράγματι, εκεί και τότε, υπήρξαν διαπιστωμένα μόνο τραυματίες. Εκτός από τον τραυματισμό της Πέπης Ρηγοπούλου από το τανκς (συνήθως αποσιωπάται ή αποδίδεται περίπου... σε ατύχημα), στον ευρύτερο χώρο είναι καταγεγραμμένοι πάνω από 1.100 τραυματίες (αναφέρονται ονομαστικά στην πρώτη προκαταρκτική έκθεση Τσεβά).
Αλλά το Πολυτεχνείο δεν ήταν, φυσικά, μόνο το προαύλιο. Εκτεινόταν έξω από τα κάγκελα, στους γύρω δρόμους, σε μια μεγάλη έκταση, παντού όπου εκδηλωνόταν αντιστασιακή δράση. Επιπλέον, η εξέγερση δεν περιορίζεται χρονικά τη νύχτα της 16ης-17ης Νοεμβρίου, αλλά ολόκληρο το διάστημα 14-19 Νοεμβρίου. Με τους απολύτως επιβεβαιωμένους νεκρούς και περίπου τους 2.000 σοβαρά τραυματίες σε νοσοκομεία, κλινικές κ.ά.
  • Δεν υπήρξαν νεκροί
Με βάση υπερβολές και συγχύσεις για τον αριθμό των θυμάτων αμέσως μετά τα γεγονότα αλλά και αντιφατικές εκτιμήσεις της πρώτης περιόδου της μεταπολίτευσης, επιχειρείται να ελαχιστοποιηθεί ο αριθμός των δολοφονιών. Οι περισσότεροι θεωρούνται «φανταστικοί», «κατασκευασμένοι» ή... κατά λάθος και συμπτωματικά νεκροί.
Σε όλες τις σχετικές πλαστογραφήσεις, ενώ αφειδώς παρέχονται αποσπασματικές και επιλεκτικές πληροφορίες, αγνοείται επιδεικτικά η επιστημονική τεκμηρίωση του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών στη μελέτη «Τεκμηριώνοντας τα γεγονότα του Νοεμβρίου 1973». Σε αυτή:
  • Εχουν καταγραφεί 24 πλήρως τεκμηριωμένες δολοφονίες.
  • Εχει καταρτιστεί κατάλογος 16 ανώνυμων περιπτώσεων που «προκύπτουν βασίμως» ως νεκροί, από επίσημες, επώνυμες και σχετικά αξιόπιστες καταθέσεις, με συγκεκριμένα στοιχεία.
  • Ερευνώνται άλλες 30 επώνυμες περιπτώσεις που εμφανίζονται επίμονα στους περισσότερους καταλόγους από το 1974 μέχρι και σήμερα, χωρίς να έχουν τεκμηριωθεί. Το παραμύθι για «αναίμακτο» Πολυτεχνείο ήταν η εκδοχή της χούντας τις μέρες των γεγονότων και συντηρείται από τους παντοειδείς νεοχουντικούς.
  • «Φάκελος» Ηλένια
Τη μεγαλύτερη... απόδειξη για τους ανύπαρκτους νεκρούς υποτίθεται ότι συνιστά η περίπτωση της Ηλένιας. Πρόκειται για μια αστεία υπόθεση που έχουν κάνει σημαία οι χουντοδεξιοί και ανεμίζουν με κάθε ευκαιρία παλιοί και νέοι αρνητές του Πολυτεχνείου.
Κάποιος νεαρός στην πρώτη επέτειο της εξέγερσης (1974) είχε αναρτήσει στα κάγκελα του Πολυτεχνείου κι άλλους χώρους φωτογραφία μιας όμορφης κοπέλας με το εξής κείμενο:
«Χάθηκε το βράδυ της σφαγής. Κανένας δεν την ξανάδε. Πήγα σπίτι της, αλλά έχουν χαθεί και οι γονείς της. Οποιος ξέρει για το μαρτυρικό τέλος της ας με πληροφορήσει».
Η υπόθεση προκάλεσε κάποια εντύπωση αρχικώς, αλλά γρήγορα αποδείχτηκε ότι η Ηλένια Ασημακοπούλου (έτσι την ονόμαζε ο «φίλος» που την αναζητούσε) ήταν ανύπαρκτη. Η φωτογραφία προερχόταν από διαφήμιση για αγγλικό σαμπουάν.
Ο νεαρός καταδικάστηκε τον Φεβρουάριο του 1975 για «διασπορά ψευδών ειδήσεων» σε οχτάμηνη φυλάκιση. Επέμενε ότι η Ηλένια ήταν υπαρκτό πρόσωπο, αλλά το δικαστήριο έκρινε ότι ο κατηγορούμενος «παρέστησε ψευδώς φόνον ανυπάρκτου προσώπου. Με προφανή σκοπόν να επιτύχη την συμπάθειαν του αντιθέτου φύλου».
Είτε γι' αυτόν είτε για άλλους λόγους (είναι θέμα φαντασίας στις συνθήκες των χουντοκρατούμενων ακόμη μηχανισμών) η Ηλένια χρησιμοποιήθηκε αμέσως και χρησιμοποιείται ακόμη σήμερα με προβοκατόρικο τρόπο.
  • Η «ήπια» χούντα
Ανάμεσα στις διάφορες εκδοχές για τον «ήπιο» τρόπο με τον οποίο αντέδρασε η χούντα εξέχουσα θέση κατέχει η «συντεταγμένη έξοδος» των έγκλειστων από τον χώρο του Πολυτεχνείου.
Πλην, όμως, ακόμη και σύμφωνα με την επίσημη τότε αμέσως μετά τα γεγονότα έγιναν 2.060 συλλήψεις κατά τα «έκτροπα».
Οι 868 από αυτές στο Πολυτεχνείο. Μάλιστα, για να αποδειχθεί ότι η εξέγερση ήταν υποκινούμενη αναφερόταν ότι 475 ήταν εργάτες-υπάλληλοι, μόλις 317 φοιτητές (49 του ΕΜΠ) και 74 μαθητές.
Οι περισσότεροι από αυτούς γνώρισαν από πρώτο χέρι την αστυνομική βαρβαρότητα στους χώρους όπου κρατούνταν (στην Ασφάλεια και αλλού).
Στα δικαστικά πορίσματα, σε μαρτυρίες και καταθέσεις κατά τη δίκη των υπευθύνων του Πολυτεχνείου, περιγράφονται σκηνές πρωτοφανούς βίας εναντίον όσων εξέρχονταν από το Πολυτεχνείο. Ακριβώς τότε διαπράχτηκαν και πολλά εν ψυχρώ εγκλήματα.
«Πόλεμο» εναντίον αμάχων είχαν κηρύξει «οι δυνάμεις της τάξεως». Πράγμα που επιβεβαιώνεται και από τον απολογισμό για τη χρήση κάθε είδους όπλων και πυρομαχικών: 24.000 σφαίρες έριξαν οι αστυνομικοί, 2.192 μόνο η φρουρά του υπουργείου Δημόσιας Τάξεως και 30.000 οι στρατιωτικές δυνάμεις (υπολογισμοί στην έρευνα του ΕΙΕ).
«ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ» ΑΠΑΞΙΩΣΗΣ ΚΑΙ ΥΠΟΒΑΘΜΙΣΗΣ
Βάλλεται ως επέτειος και σύμβολο δημοκρατίας
Πολλά τα παραμύθια γύρω από τους «μύθους του Πολυτεχνείου», με στόχο την απαξίωση της εξέγερσης και των δημοκρατικών μηνυμάτων που εκπέμπει διαχρονικά. Ιδού μερικά απ΄ αυτά που βρίσκουν αναγνώστες ακόμη κι ανάμεσα σε καλοπροαίρετους πολίτες.
  • Κανένας δεν το ήθελε
Απολύτως ανιστόρητη θέση. Η εξέγερση ήταν μεν αυθόρμητη, με την έννοια ότι δεν σχεδιάστηκε, εκπονήθηκε και καθοδηγήθηκε από κομματικά ή άλλα κέντρα. Υπήρξε, όμως, το αποκορύφωμα των αντιδικτατορικών διεργασιών και εκδηλώσεων στα πανεπιστήμια. Δεν έπεσε από τον ουρανό και «προετοιμάστηκε» από το φοιτητικό κίνημα μέσα από καταλήψεις σχολών τους προηγούμενους μήνες (ειδικά της Νομικής τον Φεβρουάριο και Μάρτιο 1973), συλλαλητήρια κ.ά.
  • Η εξέγερση ήταν τυχαία
Αν και η εκτίμηση αυτή έχει κάποια βάση, δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα. Οι λίγες εκατοντάδες φοιτητές που συγκεντρώθηκαν στις 14 Νοεμβρίου στο κτίριο του ΕΜΠ κι άλλοι τόσοι που έσπευσαν την ίδια μέρα, από το κτίριο της Νομικής, δεν είδαν την... πόρτα ανοικτή και μπήκαν μέσα τυχαία. Είναι αλήθεια ότι οι τελευταίοι «έτρεξαν» από τη Σόλωνος και τη Σίνα προς τη Στουρνάρη και την Πατησίων έπειτα από κάλεσμα «όλοι στο Πολυτεχνείο, γίνονται επεισόδια», αν και δεν σημειώνονταν τέτοια. Για την κατάληψη, όμως, υπήρξε απόφαση του πλήθους των συγκεντρωμένων στο Πολυτεχνείο.
  • Η χούντα άφησε τα γεγονότα να εξελιχθούν
Το «σενάριο» ότι η δικτατορία άφησε τα γεγονότα να εξελιχθούν ανεμπόδιστα για να τα εκμεταλλευτεί καταλλήλως, δεν τεκμηριώνεται ούτε από τις εξελίξεις ούτε εκ των υστέρων από ντοκουμέντα και μαρτυρίες. Αιφνιδιάστηκε και εκτίμησε αρχικώς ότι μπορούσε να έχει τον έλεγχο. Τουλάχιστον, μέχρι το μεσημέρι της Παρασκευής 16 Νοεμβρίου. Αλλά όταν άρχισε να συνειδητοποιεί ότι ο ξεσηκωμός προσλάμβανε παλλαϊκές διαστάσεις αποφάσισε την καταστολή με στρατιωτική βία.
  • Εργο προβοκατόρων
Αν και με την έναρξη των γεγονότων υπήρξε μεγάλη σύγχυση, καταφανής αμηχανία και φόβος για τις εξελίξεις ακόμη και σε οργανωμένες αντιδικτατορικές δυνάμεις (συμπεριλαμβανόμενης της ΚΝΕ και του ΚΚΕ), ούτε έργο προβοκατόρων ήταν η κατάληψη ούτε σκοτεινών μηχανισμών. Προβοκάτορες ασφαλώς και έδρασαν μέσα κι έξω από το Πολυτεχνείο.
  • Ο Ιωαννίδης στο παρασκήνιο
Προφανώς και η ομάδα του διοικητή της ΕΣΑ προσπάθησε να επωφεληθεί από τα γεγονότα και κινήθηκε αναλόγως για την ανατροπή του Παπαδόπουλου. Αλλά η εκμετάλλευση αυτή, βεβαίως, ήταν απότοκο της εξέγερσης κι όχι κάποιο γενεσιουργό αίτιο.
  • Δεν έριξε τη χούντα
Με τυπικούς όρους αυτό είναι σωστό. Το καθεστώς Παπαδόπουλου έπεσε πράγματι μία εβδομάδα αργότερα από τη χούντα του Ιωαννίδη - Γκιζίκη. Αλλά με ουσιαστικούς όρους η εξέγερση ράγισε ανεπανόρθωτα και διέσπασε την ηγετική ομάδα της χούντας. Η «πολιτικοποίηση» της δικτατορίας, που μεθόδευαν ο «πρόεδρος» και ο δοτός πρωθυπουργός Μαρκεζίνης, υποσχόμενοι εκλογές το 1974, ματαιώθηκε. Η εξέγερση ήταν η αρχή του τέλους της δικτατορίας, που θα σφραγιστεί αργότερα με την προδοσία και την τραγωδία της Κύπρου. Συνήθως, όμως, η επισήμανση ότι το Πολυτεχνείο δεν έριξε τη χούντα χρησιμοποιείται υστερόβουλα, για να μειωθεί η σημασία των αγώνων και οι αχρείαστες θυσίες.
  • Μια μικρή μειοψηφία
Ανακριβές καθ' όλα. Περίπου 5.000 «ελεύθεροι πολιορκημένοι» επί 56 ώρες, άλλες 5-10.000 δημοκράτες γύρω από τα κάγκελα και σταδιακά 100-150.000 πολίτες σε διαδηλώσεις δεν αποτελούν κάποια μειοψηφία στις συνθήκες της δικτατορίας. Κοινή είναι η διαπίστωση ότι αν δεν εκκενωνόταν το Πολυτεχνείο τα ξημερώματα του Σαββάτου 18 Νοεμβρίου και δεν κηρυσσόταν στρατιωτικός νόμος, σε όλη σχεδόν την Αθήνα και άλλες πόλεις θα πλημμύριζαν οι δρόμοι.
  • Δεν χρειαζόταν
Σύμφωνα με τη λογική αυτή που διατυπώνεται από διάφορες αφετηρίες, αν δεν είχε γίνει το Πολυτεχνείο: α) θα προχωρούσε η «φιλελευθεροποίηση» του καθεστώτος, θα διεξάγονταν εκλογές και θα υπήρχαν ομαλές εξελίξεις, β) δεν θα επιβαλλόταν η πιο σκληρή χούντα του Ιωαννίδη, δεν θα ακολουθούσε η κυπριακή τραγωδία κ.λπ. Πρόκειται για υποθέσεις οι οποίες ουδεμία σχέση έχουν με την αξιολόγηση μεγάλων ιστορικών σταθμών. Με τα «αν» δεν μιλάμε για Ιστορία, αλλά για μυθιστόρημα. Οσο για τη δεύτερη χούντα αυτή ξέρουμε, πια, ότι προετοιμαζόταν από καιρό και οπωσδήποτε προ Πολυτεχνείου.
  • Καθεστωτικός μύθος
Οι πολιτικές δυνάμεις της μεταπολίτευσης έπλασαν, δήθεν, τον μύθο του Πολυτεχνείου και τη σχετική τελετουργία της «εθνικής επετείου», για να νομιμοποιούσουν την εξουσία τους. Η σχετική επιχειρηματολογία, παρακάμπτοντας το γεγονός ότι οι πρώτοι γιορτασμοί της επετείου εμποδίστηκαν ουσιαστικά από τις κυβερνήσεις Καραμανλή, προβάλλεται κατά κόρον από ακροδεξιούς και νοσταλγούς της χούντας. Αλλά και από ορισμένες άλλες πλευρές με διάφορες στοχεύσεις. Κυριότερη η απαξίωση των επετειακών εκδηλώσεων για την εξέγερση, μέσω της υποβάθμισης των γεγονότων του Νοεμβρίου. Με τον τρόπο αυτό βάλλεται όχι τόσο ευθέως το Πολυτεχνείο, αλλά ως επέτειος και σύμβολο δημοκρατίας, που «καπηλεύονται, τάχα, οι κομμουνιστές και η Αριστερά. Βάλλεται ακόμη η «μεταπολίτευση» συλλήβδην και γενικώς. Εχει γίνει της μόδας εσχάτως να κατηγορείται για όλα τα δεινά και τη σημερινή κατάσταση της χώρας.
ΤΑΚΗΣ ΚΑΤΣΙΜΑΡΔΟΣ
katsimar@yahoo.gr